Ergernis

Het is een dagelijkse ergernis voor velen: die overvloed aan taalfouten op websites, sociale media en forums. Een lange rij aan hakkelende en kromme zinnen, vaak doorspekt met de meest vreselijke grammaticale fouten. En dan te bedenken dat uit diverse onderzoeken is gebleken dat bij één enkele fout in een tekst de reputatie van de tekst en de schrijver al aangetast kan worden. Tijd voor een korte analyse.

Typefouten, spelfouten en taalfouten

Fouten in webteksten worden doorgaans in drie categorieën verdeeld: typefouten, spelfouten en taalfouten. Een typefout (of tikfout) overkomt ons allemaal wel eens. Je wilt bijvoorbeeld het woord “website” intypen en tikt in de snelheid per ongeluk “wesbite” in. Gelukkig onderstreept de online spellingscontrole zo’n fout met een mooi rood golfje waarna je je fout kunt herstellen.

Spelfouten daarentegen zijn fouten die zondigen tegen de geldende spellingsregels. Denk bijvoorbeeld aan het woord “onmiddellijk” dat per ongeluk wordt gespeld als “onmiddelijk”. Ook hier blijkt de online spellingscontrole weer een dankbaar instrument te zijn.

De derde categorie, de taalfout, is hardnekkiger. Het gaat hier om zinnen met verkeerd gebruikte woorden, zinnen met een foute zinsvolgorde of zinnen met grammaticale fouten. Enkele voorbeelden van taalfouten: “het meisje die daar loopt” in plaats van “het meisje dat daar loopt”, of: “een visuele cirkel” in plaats van een “vicieuze cirkel”. De spellingscontrole haalt dergelijke fouten doorgaans niet uit de tekst omdat de woorden die gebruikt worden vaak wel een echte betekenis hebben.

Reputatieschade

Taalfouten hebben een negatief effect op de reputatie en de geloofwaardigheid van de tekst en de schrijver. Dat heeft Universiteit van Utrecht geconcludeerd naar aanleiding van een experimenteel onderzoek. Door de fouten in de tekst wordt het niveau van de schrijver in twijfel getrokken en daarmee ook het algehele niveau en de inhoud van de betreffende tekst. Het is een waarschuwing aan het adres van iedereen die online serieus genomen wil worden. De schaduw van online taalfouten reikt verder dan het internet. Raadpleeg desnoods websites als onzetaal.nl, beterspellen.nl of taaladvies.net en zorg voor een taaltechnisch vlekkeloze website. Het kan! Een foutloze site is meer waard dan je denkt. Je geloofwaardigheid staat op het spel!

(Meer informatie over het genoemde experimentele onderzoek van Universiteit Utrecht kunt u hier vinden)

Christiaan is freelance tekstschrijver, webdesigner, marketingadviseur en blogger over tal van onderwerpen op het gebied van marketing, taal en internet.

Call Now Button