Het belang van kleuren

Toen Henry Ford aan het begin van de vorige eeuw met de productie van zijn T-Ford begon, sprak hij de inmiddels legendarische woorden: “Je kunt de T-Ford in alle kleuren kopen, zolang het maar zwart is.” Daar had de autobouwer best een bijzondere reden voor. Zwarte lak werd namelijk geproduceerd op basis van teer, wat een veel kortere droogtijd heeft dan lak in andere kleuren. Die kortere droogtijd zorgde voor een efficiënt productieproces en dus voor een lagere kostprijs. Opeens werd de T-Ford betaalbaar voor iedereen! Het bleek een doorslaand succes: de verkoop van de T-Ford nam vanaf dat moment een enorme vlucht. 

Het gebruik van de juiste kleur is erg bepalend voor de verkoop van producten en diensten. Dat gold honderd jaar geleden al voor de T-Ford, maar dat geldt anno 2019 nog steeds. Inmiddels is er veel bekend over de kleurperceptie binnen de marketing. Dankzij diverse psychologische studies hebben wij een grote voorsprong op Henry Ford. Daardoor weten wij iets wat Henry Ford niet kon weten: het gebruik van de juiste kleuren heeft een essentiële invloed op het bewuste en onbewuste (koop)gedrag van mensen.

Kleuren binnen de marketing

Zoek je op Google naar kleurgebruik in de marketing dan tref je een grote hoeveelheid leuke websites en blogs aan over het zakelijk gebruik van kleuren. De website van freelance blogger Erwin Lima bijvoorbeeld. Hij laat in een simpel testje zien dat kleuren en merken sterk aan elkaar verbonden zijn in onze herinnering. Doe je de test mee? Vul in onderstaande tabel de merknaam in die bij je naar boven komt:

  • Frisdrank: Rood loge met witte letters
  • Tankstation: Groen logo
  • Sociaal medium: Blauw en wit
  • Nederlandse verzekeringsmaatschappij: Oranje letters op een witte achtergrond
  • Luchtvaartmaatschappij: Blauw logo

De meeste merken zul je ongetwijfeld direct herkend hebben: Coca Cola, BP, Facebook, Nationale Nederlanden en KLM. Marketeers weten hoe belangrijk het gebruik van de kleuren is. Door de juiste kleurstelling in de huisstijl en in het logo te te gebruiken kan extra omzet gerealiseerd worden. Gebruik je de verkeerde kleuren, dan kan dat bezoekers afschrikken en kan zelfs tot omzetverlies leiden.

Kleurassociaties

Nu hoor ik je denken: “Kleur is toch heel persoonlijk?” Dat klopt, en daar heb je ook helemaal gelijk in. Gelukkig maar, want anders zou de wereld er heel saai en eentonig uitzien. Toch zijn er wel degelijk diverse algemene associaties bij kleuren te herkennen, associaties die Moeder Natuur ons vanaf de geboorte al heeft meegegeven. Ze zitten als het ware ingebakken in ons DNA.

De kleur groen bijvoorbeeld. Die wordt door mensen geassocieerd met vertrouwen, evenwicht en balans. Blauw daarentegen wordt juist geassocieerd met waarheid en helderheid. De associatie met de kleur rood is gebonden aan de context: enerzijds is rood gekoppeld aan liefde en passie, anderzijds ook aan urgentie en energie of juist aan angst en gevaar.

We gaan even terug naar het gebruik van kleuren in de marketing. Stel jezelf de vraag waarmee je geassocieerd wilt worden en welke doelgroep je wilt u bereiken. Mannen hebben bijvoorbeeld een andere kleurbeleving dan vrouwen. Bovendien is kleurassociatie ook nog eens per cultuur verschillend. Globaal herkennen we een aantal algemene regels voor kleurgebruik op websites:

  • Een website met neutrale kleuren zoals wit en zwart komt duurder en professioneler over
  • Een website met een overdaad aan rood en geel zorgt voor wantrouw en afkeer
  • Het gebruik van donkere kleuren zorgt voor een associatie met waarde en rijkheid
  • De juiste combinatie van rood en oranje kunnen zorgen voor extra omzet

Tekst en achtergrondkleur

Je komt ze helaas nog steeds regelmatig tegen: websites met een moeilijk leesbare combinatie van lettertypekleur en achtergrondkleur. Volkomen onnodig want over effectieve en ineffectieve kleurcombinaties is inmiddels meer dan voldoende bekend. Lees onderstaande tekst maar eens en bepaal zelf welke combinaties goed en slecht leesbaar zijn.

Kleuren en je conversieknop

Uiteindelijk wil je aan het eind van het verkoopproces dat je klant ook op de laatste OK-knop klikt. Maar welke kleur geef je die conversieknop nou? Over het meest effectieve gebruik van de conversieknop is in 2011 onderzoek gedaan door Joshua Porter van de website hubspot.com. Hij ontdekte dat een rode knop voor 21% meer kliks zorgde dan een groene. Daarmee lijkt de kleur rood vooral geassocieerd te worden met energie en urgentie en niet met gevaar, alarm en stop (zoals bij een verkeerslicht). Ik wil hier wel bij aantekenen dat het behoorlijk uitmaakt op welke achtergrond de knop wordt geplaatst. Hou als stelregel in ieder geval aan dat de conversieknop sterk contrasterend moet zijn met de achtergrond.

Overdaad schaadt

Het klinkt als een open deur, maar voor kleurgebruik in logo’s, huisstijl en op websites geldt de basisregel: overdaad schaadt. Wist je dat bij 95 van de honderd grootste merken ter wereld het logo uit één of twee kleuren bestaat? Dat zegt genoeg. De meest gebruikte kleur is overigens blauw (associatie: vertrouwen, betrouwbaarheid, vrijheid, blauwe lucht, oceaan) op afstand gevolgd door rood en zwart. (bron: w.nieuwstribune.nl).

Wil je weten wat kleur-overdaad op een website met je doet? Kijk dan eens op deze website. De site is speciaal ontwikkeld als “slechtste website ter wereld” en wordt vaak aangehaald als voorbeeld hoe het in ieder geval niet moet. (Klik hier voor de Nederlandse versie van die website.)

Tot slot

In dit blog heb je globaal kennis gemaakt met de kansen én gevaren die kleurgebruik in je huisstijl en je website met zich meebrengt. In een volgend blog gaan we dieper in op de kwaliteit van websites. We bekijken dan een lijst met hilarisch slechte websites. En ik verzeker je: dat wilt u niet missen. Wil je als eerste horen wanneer er een nieuw blog uitkomt? Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief.

Interessante links

Christiaan is freelance tekstschrijver, webdesigner, marketingadviseur en blogger over tal van onderwerpen op het gebied van marketing, taal en internet.

Call Now Button